2014. december 4., csütörtök

A mai magyar mesehősök

Az óvodás korú gyerekek egyik kedvenc mesepárosa Bogyó és Babóca. Egyszer már elkészítettem Róza kislányomnak, mondván majd ő lesz az alvótársa, és jobban fog majd aludni. Sem a baba, sem az alvás nem jött be. :) Örült neki, majd belekerült az "ezekkelnemjátszunkládába".
Viszont pár hete megkeresett egy kedves ismerősöm, h szeretné ha Karácsonyra besegítenék az angyalkáknak, és közreműködnék a kis állatok életrekeltésében.
Mindig nagyon érdekes - bár nagyon időigényes - minta nélkül dolgozni. Amikor 100%, hogy tőled függ, mennyire fog hasonlítani a könyvekben szereplő figurára.














Ilyenkor mindig valamelyik szobába beköltözök a család nagy "örömére". Mindenhol az én cuccaim vannak. Itt egy kis cérna, ott egy kis tömőgyapjú, varródoboz, fonalak... :) én szeretem ezt a káoszt :D














De aztán testet öltenek a kis lények, és íme, Bogyó és Babóca 25cmes nagyságban.
A csigaház kialakítása különösen a kedvencem volt. <3




A játékok cataniaból és egy kis Alize bellaból készültek, leginkább 2es tűvel.

11 megjegyzés:

  1. Kedves Brigci!
    Nagyon szépek és élethűek a figurák. Az én lányomnak is ők a kedvencei és szeretném elkészíteni neki születésnapjára. Tudnál egy kis segítséget adni, vagy esetleg mintát?
    Persze megértemazt is , ha nem adod ki a mintát. Esetleg némi útmutatást kérhetnék? Köszönöm: Viki

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia kell még a minta én tudok segiteni e-mailba

      Törlés
  2. Szia Viki!

    Nincsen mintám, magam készítem őket út közben.
    De segíteni tudok, m nagyon egyszerűek a babák, és ha tudsz horgolni alap szinten, akkor biztos, h sikerül.
    a fejük a kör horgolására alapszik. Nekem minden figurnál a fej körmérete adja meg milyen lesz a teste. Babóca feje hosszúkás, így ha elérem a kívánt szélességet akkor kispálca növelés nélkül, mintha sapka lenne, el kedzem a sorokat bővíteni, aztán el kezdem fogyasztani a kört visszafelé, amikor már csak 6kp van, akkor kitömöm és összehúzom tűvel.
    Aztán csinálom a testét. ez is nagyjából a körön alapszik, csak sokkal kisebb, mindig odamérem a fejhez h hogy áll a teste hozzá. Végül addig szaporítom a sorokat, amíg megint el nem érem a tetszőleges hosszt. Ugyanígy megcsinálom a karokat és a lábakat arányosan, aztán összevarrom.
    Babóca kitinpáncéla is a sapka elven alapszik, és Bogyó csigaháza is. Bár a csigazház ha jól emlékszem 9lszbe rakott kispálcával kezdődött, és minden második sorban, vagy talán harmadikban bővítettem 2vel a kispálcákat, de ezt is csináld úgy, h arányos legyen a testével.
    A ruhák pedig mindig úgy készültek, ahogy a testük diktálta.
    Remélem tudtam segíteni. Légy kreatív, legyen előtted a rajzuk, vagy ezek a horgolások, és engedd h menjen a kezed vele :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Brigci!

      Azért lenne pár kérdésem. Leírás alaján ugyanis a legbonyolultabb dolgot is meghorgolom, de tervezésben nem vagyok túl jó. Eddig oedig még csak pár amigurumit készítettem leírásról. :)
      Szóval Babóca ruhája körbenhorgolva készül? És rávarrog a karokat? Vagy úgy mint egy öltöztetős babaruha? És Bogyó nadrágja?
      Bocsi, hogy ilyen apróságokkal zaklatlak. :)
      Köszi: Viki

      Törlés
    2. Igen Babóca ruhája kiterítve egy trapéz, és az ujját rávarrom, ami viszont egy cső körbehorgolással készül.
      Bogyó nagdrágja pedig úgy készült, h a testéhez igazítva leszámoltam annyi LSZ-t, h körbeérje a derekét, ez egy téglalap. az utolsó sornál egy hamispálcával összekacsoltam csővé, majd egyenlően elosztottam a lábszáraknak a csövet, és körbehorgoltam addig amíg ért a lába.
      Ha vmi még nem tiszta, vagy útközben elakadsz, szólj! :)

      Törlés
    3. Kezd összeállni, hogyan is csináljam. Még azt szeretném kérdezni, hogy a kezeket le tudnád-e írni hogyan készíted? Ha lehet szemszámmal. Ez az "egyujjas kesztyű" típusú kéz kifogott rajtam, de nagyon tetszik, hogy nem egy egyszerű bumszli. Köszi. :)

      Törlés
    4. Mivel ezt megrendelésre csináltam, így nincs már itt, csak kbra emlékszem milyen szemszámmal dolgoztam:
      a nagyobb rész: 6-7KP a MR-be, aztán csináltam rá 3sort. elvágtam a fonalat.
      kisebb rész (hüvelykujj): 4KP a MR-be, és arra is csináltam 3 vagy 4sort, ahogy arányban illett a másik részhez. Egymás mellé fogtam, és körbehorgoltam a kettőt.

      De itt egy video, hátha ez is segít:
      https://www.youtube.com/watch?v=RGXbIgRLBz8

      Törlés
  3. Kedves Brigi!
    Szeretnék érdeklődni, hogy megvásárolhatóak-e a mesefigurák, és ha igen, hol, mennyiért!
    Válaszodat előre is köszönöm!
    Móni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Moni!
      Koszonom az erdeklodesedet!
      Szoktam megrendelesre kesziteni jatekokat,de alapvetoen nincs boltom,es nincsenek elore gyartott figuraim.

      Törlés
  4. Szia Brigi!
    Elég régen került ide a bejegyzés és az utolsó hozzászólás is, de azért érdeklődnék...készítesz még ilyen figurákat rendelésre? Mennyibe kerülne a 2 főszereplő?
    Kislányom nagyon imádja, próbálom is neki megvarrni őket, de még a varrás se nagyon megy, nemhogy a horgolás...szóval egy katasztrófa eddig az én Babóca figurám... :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Melinda!
      A Bogyo es Baboca figurakat 5000Ft-ert csinalom ezek altalaban 18-20cmesek.
      Sajnos a blogfrissitesem valoban elmaradt...pedig sok dolgot keszitek :)

      Törlés